logo

 

HYDraulic Engineering Maintenance
Zonne-Energie

 

  

Algemeenheden

Schema pression

DEFINITIE

De thermische energie van deze boiler komt door de zonnestralen. Het volkomen veilig en vooral, deze energie veroorzaakt geen enkele vervuiling.

De vacuümbuizen vangen de zonne-energie op, en zetten deze onmiddellijk om in warmte, zonder één enkele wisselaar, of bijkomende leidingen.

Het absorptie-effect van de warmte wordt niet beïnvloed door de omgeving. Dit betekent dat zelfs met hevige wind of ongunstige buitentemperatuur tot zelfs -20°C, en bij volle zon, kan men nog steeds een watertemperatuur tot 45°C bekomen!!!

INSTALLATIE

De water verwarmer SUNHYDRO kan op platte of schuine daken bevestigd worden, eventueel ook in de tuin. Deze kan omgeven worden door een haag of aanplantingen.

TOEPASSING

a) Als enige water verwarmer

De water verwarmer SUNHYDRO kan gebruikt worden op een hoogte van +/- 5 meters, zonder beroep te moeten doen op een pomp.

Onder deze afstand, dient men een pomp aan te plaatsen.

De diameter van de leiding moet minimum 18 mm in diameter zijn.

b) Als water verwarmer naast een bestaand systeem

Via een waterwisselaar, worden beiden systemen in contact gebracht (zon/gas of elektrisch). Het voordeel van dit systeem is wanneer de elektrische (of gas) water verwarmer de temperatuur van 60°C bereikt, zodat er nog een reserve is aan warmwater in de zonneboiler. Deze boiler kan dan een temperatuur bereiken van 100°C bij zonnige dagen!!!

WERKING

De boiler wordt gevuld langs dezelfde leiding als de warmwaterleiding. Het water (stadswater of putwater) wordt aangevoerd via een elektrisch ventiel  dat sluit wanneer de maximum hoeveelheid water in de boiler bereikt is.

Na de eerste vulling zal de boiler opwarmen, naarmate van de intensiteit van de zon. Nadat het water een bepaalde temperatuur bereikt heeft, kan het warmwater verbruikt worden, dit tot wanneer het waterniveau onder de 25% van het totale volume water is.

Men kan dan ofwel manueel bijvullen via een drukknop op de regulator, ofwel automatisch bijvullen op een vast tijdstip (bv. 8u ’s morgens).

BENODIGDHEDEN

De boiler. De externe kant is in roestvrij staal (304) ;

De dragers zijn in gegalvaniseerd staal (epoxy coating) ;

De bouten zijn in inox (304);

De thermische isolatie in polyurethaan ;

De vacuümbuizen zijn in glas boor silicium, en bestendig tegen hagelregen tot 25mm.

VOORZORGMAATREGELEN

Bij eventuele werken aan de boiler, gelieve steeds rekening te houden met het feit dat het water in de boiler een temperatuur van 100°C kan bereiken!

Bij langdurig afwezigheden (vb zomerverlof), dient men de vacuümbuizen met een doek te beschermen, daar deze vrij snel een temperatuur van 100°C kunnen bereiken. Evenals de leiding naar de boiler die bij vriesweer voldoende dient geïsoleerd te worden ter voorkoming van bevriezing.

AFMETINGEN

Model vacuümbuizen Oppervlakte Inhoud Lengte x Breedte x Hoogte

ZB160-24    1.5m x24st 2,40 m² 160 liter 1850 x 1400x1480
ZB200-30   1.5m x30st 3.00 m² 200 liter 2300 x 1400x1480
ZB300-30   1.8m x30st 3.60m² 300 liter 2300 x 1600x1580